Skip to Content
De World Choir Games geven aftrap in Vlaanderen

De World Choir Games geven aftrap in Vlaanderen

Dit jaar strijkt het grootste zangevenement ter wereld neer in Vlaanderen. Vanaf 30 oktober zullen meer dan 300 koren uit alle uithoeken van de wereld een week lang deelnemen aan de 11de editie van de World Choir Games. In de Antwerpse handelsbeurs gaven directeur van INTERKULTUR Günter Titsch en directeur van de World Choir Games 2021 Flanders Koenraad De Meulder vandaag de officiële aftrap van zowel de campagne als ticketverkoop van het zangfestival. Ook Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon, Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir en de burgemeester van Antwerpen Bart De Wever waren van de partij. 

Sinds 2000 organiseert INTERKULTUR om de twee jaar de World Choir Games, de zogenaamde ‘Olympische Spelen voor zangkoren’. Deze 11e editie zijn Antwerpen en Gent de gaststeden. Van 30 oktober tot 7 november zullen zij het toneel zijn van het grootste zangfestival ter wereld. Hiermee treden ze in de voetsporen van steden als Bremen, Cincinnati en Sotsji. De organisatie verwacht dat meer dan 300 koren zowel live als digitaal zullen deelnemen.  

Tijdens deze muzikale week zullen in en rond de twee Vlaamse gaststeden heel wat muzikale events te beleven zijn. Niet alleen competities, maar ook ceremonies, galaconcerten en workshops. De ticketverkoop start vandaag. De vriendschapsconcerten zijn gratis te beleven. Gezien de huidige pandemie, waardoor de Choir Games reeds met een jaar zijn uitgesteld, kunnen helaas niet alle koren fysiek aanwezig zijn. De organisatie van het zangfestival ontwikkelde daarom een uniek digitaal platform. Zo krijgen koren de kans om vanuit hun thuisland bij te dragen aan de unieke, saamhorige sfeer van de World Choir Games.

 

Digitaal, sociaal en fun

Voor het eerst zullen de World Choir Games een hybride event zijn. “We zijn trots om ons innovatief digitaal platform ‘The Virtual Village’ vandaag te kunnen voorstellen. Het uniek concept biedt de koren, die in de huidige context niet kunnen reizen naar Vlaanderen, toch de kans om in de Virtual Games toch mee te kunnen strijden voor eeuwige roem,” stelt Sophie Detremmerie, COO van de World Choir Games 2021 Flanders. “Maar ook de bezoekers zullen via de dagelijkse live streams in de digitale Music Hall thuis kunnen genieten van de unieke sfeer van dit evenement.”

De veelzijdigheid van de Virtual Village is enorm. “Er is voor elk wat wils,” gaat Sophie Detremmerie verder. De gaststeden hebben toeristische content in 2D en 3D uitgewerkt voor de internationale zangers in de digitale Tourist Office, er verschijnen unieke blogs en vlogs, koren kunnen in een virtueel café collega’s van over de hele wereld ontmoeten, …”. Bovendien zullen via een unieke samenwerking de koren ook te zien zijn in meer dan 30 Vlaamse woonzorgcentra. Zo kunnen de bewoners op een veilige manier de concerten bijwonen.

 

De Koorvlam brengt licht in Vlaanderen

Naar analogie met de Olympische vlam hebben de World Choir Games een Koorvlam. Deze werd in Tshwane (Zuid-Afrika), de vorige gaststad, overgedragen aan Vlaanderen. Op 15 september wordt ze opnieuw aangestoken en maakt ze een estafettetocht van vijf weken langs tal van Vlaamse steden. De Koorvlam staat symbool voor de warmte die samenzang verspreidt in de samenleving. Je kan de Koorvlam ook volgen in de Virtual Village. 

Het effect van de vlam reikt verder. Er werden bijzondere inspanningen gedaan om kansengroepen te betrekken bij het evenement Studio Koorvlam. Zo trekt een caravan door Vlaanderen die halt houdt bij mensen met dementie, met fysieke beperkingen, bij mensen in armoede en bij een interreligieuze zanggroep. 

 

Vlaams cultureel erfgoed

Vlaanderen werd niet zomaar gekozen als gastregio. Zingen zit verweven in onze cultuur. Vandaag telt Vlaanderen meer dan 1.000 zangkoren en 35.000 zangers. Maar liefst 1 op 3 Vlamingen zijn direct of indirect betrokken bij een amateurkunstenorganisatie zoals een koor. Zo is Vlaanderen wereldwijd toonaangevend op vlak van cultuurparticipatie. 

Vlaams minister-president en minister van Cultuur, Jan Jambon:  “Vlaanderen kent een rijke traditie op het vlak van zangcultuur. We zijn dan ook erg trots dat we dit jaar de World Choir Games mogen organiseren. De spelen laten de vele deelnemende Vlaamse koren op een creatieve en inspirerende manier kennismaken met hun internationale collega’s. Bovendien krijgt Vlaanderen op deze manier de kans om zich van haar mooiste kant te tonen met ons erfgoed en onze gastronomie.”

 

World Choir Council komt samen in Vlaanderen

Naast de talrijke concerten en virtuele vergaderingen vormt ook de Algemene Conferentie van de World Choir Council een belangrijk onderdeel van de World Choir Games. "Het is een fantastisch teken dat we de Algemene Conferentie van ons belangrijkste adviesorgaan ook in Vlaanderen kunnen houden - live en virtueel! Meer dan 120 vertegenwoordigers uit meer dan 90 landen en regio's zijn uitgenodigd om samen te komen om actuele ontwikkelingen in de internationale koorwereld te bespreken en praktijkervaringen uit te wisselen. Zo zullen zij als ambassadeurs de koren in hun thuisland vertrouwen inboezemen, motiveren en de podia van de wereld binnenkort weer doen weerklinken", aldus Günter Titsch, voorzitter van INTERKULTUR, de World Choir Games & World Choir Council.

             

De tickets voor de competities, workshops, ceremonies en galaconcerten zijn vanaf 15 september te koop via de website van de World Choir Games, www.wcg2021.be. De Virtual Village is gratis toegankelijk vanaf 15 september, op www.virtualvillage.be

De World Choir Games zijn een internationaal koorevenement van INTERKULTUR. De WCG 2021 worden in Vlaanderen georganiseerd op initiatief van EventFlanders - een samenwerkingsverband van Toerisme Vlaanderen, het departement Cultuur, Jeugd en Media en het Departement Buitenlandse Zaken – de steden Antwerpen en Gent en Koor&Stem vzw.  www.wcg2021.be

 

Perscontact – persdienst World Choir Games 2021 Flanders

Ismail Eddegdag 
Communication Manager
Email: ismail@growth-inc.be
Tel: +32 484 78 10 33

Voor persaccreditaties, gelieve het formulier in te vullen en het bijgevoegde bestand te ondertekenen. 

Contacteer ons
Ismail Eddegdag
Ismail Eddegdag Communication Officer, Growth Inc.
Ismail Eddegdag
Ismail Eddegdag Communication Officer, Growth Inc.
Over World Choir Games

De World Choir Games zijn een internationaal koorevenement van INTERKULTUR. De WCG 2021 worden in Vlaanderen georganiseerd op initiatief van EventFlanders - een samenwerkingsverband van Toerisme Vlaanderen, het departement Cultuur, Jeugd en Media en het Departement Buitenlandse Zaken – de steden Antwerpen en Gent en Koor&Stem vzw.  www.wcg2021.be

The World Choir Games are an international choir event of INTERKULTUR. The WCG 2021 are organized in Flanders on the initiative of EventFlanders - a partnership of Tourism Flanders, the Department of Culture, Youth and Media and the Department of Foreign Affairs - the cities of Antwerp and Ghent and Koor&Stem vzw. www.wcg2021.be